Снимка: CNN
Нова сграда е проектирана да консумира само толкова енергия, колкото произвежда. Това не е научна фантастика, а реалност в Сингапур. 
 
Националният университет на Сингапур посрещна студенти в шест етажната сграда през януари, разказва CNN. 
 
Това е първият път, когато сграда с нулево потребление на енергия е построена от нулата в града-държава.
 
Тя разполага с висящ покрив, който създава допълнителна сянка и поддържа помещенията хладни.
 
"Покрита е с повече от 1200 слънчеви панела, които трябва да генерират около 500 мегавата енергия годишно, малко повече, отколкото се очакват от университета", каза Лам Ке По, декан на училището.
 
Всяко излишно електричество, което може да се генерира, се подава в основната електрическа мрежа на училището, която действа като резервно захранване за сградата.
 
"Всичко е включено в мрежата. Взимаме колкото ни трябва, а другото го запазваме. Така че ние отчитаме колко идва и колко излиза всеки ден", каза Лам.
 
От персонала и учениците се изисква да включат климатика само, когато е абсолютно необходимо, като се използват вентилаторни тавани и отварящи се врати и прозорци.
 
В изявление президентът на университета Тан Енг Чуй описа новото съоръжение като "жива лаборатория", която се надява, че "ще вдъхнови бъдещи сгради с висока производителност и проекти за устойчиво развитие в Сингапур и извън нея".
 
Деканът Лам разказва, че реализацията на проекта не е била никак лесна. Концепцията за такава сграда е била готова още преди 10 години и университетът е обсъждал възможността да я построи, но винаги цената е спирала проекта.
 
Сега, когато сградата е готова, Лам отказва да коментира подробности за цената.
 
През 2017 г. в света е имало само 500 търговски сгради с нулево нетно потребление на енергия и 2 000 жилища,
според оценки на Световния съвет за зелено строителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase