Снимка: Pixabay

Виждаме, че има сериозно напрежение в Европейския парламент по повод на пакет „Мобилност“ на френския президент Еманюел Макрон. Tочно този законопроект извади наяве недостатъците на принципите и структурирането на политиките в Европейския съюз (ЕС). Това каза Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Чрез промяната на определени принципи на регулации се стигна до ощетяването на някои страни за сметка на други. Това е в противоречие именно с основните принципи на ЕС, който поначало е създаден заради общия свободния пазар и възможността за свободно движение на стоки... Той е икономически и политически модел. Надделяването на политиката над икономиката в него води до това сериозно напрежение“.

Ясно е, че привържениците на пакета целят да изпълнят ангажиментите си към бизнеса в големите страни – Франция, Холандия, Германия, и да бъдат приети тези ограничения, за да могат да освободят и да преразпределят транспортния пазар, подчерта Мутафчиев.

Гостът похвали реакцията на българските политици и ги поздрави за единната им позиция.

„Този случай ни показва две неща. Първо, че България винаги много внимателно при подготовката на каквато и да е законодателна инициатива в ЕС трябва да определя своята позиция и да търси консенсус сред всички политически сили. На второ място, трябва да си даваме много ясно сметка, че скандалите, които стават около пакет "Mобилност", не са само скандали за транспортната политика“.

България може да е активната страна при формирането на новата европейска политика, която да запази принципите, върху които е изграден блока, изтъкна още Мутафчиев. 

Още подробности вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase