Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Спирането на преговорите за членство на Турция в ЕС може да доведе до масовото регистриране на фирми от съседката ни у нас, което не е добре в дългосрочен план, защото България се нуждае от силен икономически съсед, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Цветан Симеонов, председател на УС на Българска-търговско промишлена палата (БТПП).

Още по темата

"Българската търговско-промишлена палата винаги е стояла зад това намерение Турция да се присъедини към ЕС възможно най-бързо. Историята на този процес започва още от 1959 г. Би било жалко, ако се предприеме практически решението на ЕП да се прекратят преговорите за членство в ЕС. Турция граничи съвсем пряко с ЕС", смята Симеонов.

Турция е един от най-големите инвеститори в България. Почти 1 млрд.лева са дошли от южната ни съседка за периода от 1996 г. до днес. Българските туристи предпочитат най-много Турция, регистрирани са над 1 млн. 200 хил.посещения.
 
"Турция трябва да се поддържа като една по-демократична държава не само със заплахи, но и със стимули. Знаем нейната роля за бежанската криза. Знаем и че в сравнение с доста други ислямски държави е може би най-близо до Европа. В този смисъл Турция следва да усъвършенства вътрешната си политика, за да се съобрази с основните принципи на ЕС", сигурен е експертът.

Цветан Симеонов смята, че се наблюдават негативните ефекти от спада в стойността на турската лира. Нашият износ за Турция е спаднал доста сериозно, добави той. Турската икономика е показала качества и ние считаме, че ще се справят бързо и с тази криза, обобщи гостът.

Вижте видео материал с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase