Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Опозиционният лидер на Венецуела Хуан Гуайдо е твърдо решен да привлече в страната чуждестранни инвеститори. Той планира да позволи на чуждестранни компании да добиват петрол, без да си сътрудничат с държавно дружество, което е в сериозен контраст с досегашната политика на президента Николас Мадуро и предшественика му Уго Чавес, пише Bloomberg.

В момента южноамериканската страна се намира в тежка икономическа, политическа и социална криза, като петролните полета в страната бяха почти изоставени, което доведе до сериозен спад във венецуелската петролна индустрия.

Трябва да отворим петролната индустрия за частни инвестиции без участието на държавна петролна компания, коментира директорът на Центъра за международно развитие Рикардо Хаусман.

Държавната компания Petroleos de Venezuela е пречка за възстановяването на сектора, обяснява Хаусман. Чуждестранни играчи като американската енергийна компания Chevron няма да бъдат наказвани за сътрудничеството си с настоящия режим, допълва Хаусман.

Работещите извън страната инженери и техници ще са изключително важни за възстановяването на страната, твърди посланикът на Венецуела в САЩ Карлос Вечио.

Не е имало инвестиции от дълго време. Ситуацията е изключително тежка, коментира вицепрезидентът на компанията за услуги в петролния сектор Schlumberger Ашок Белани.

Още по темата може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase