Снимка: Pixabay

 Българската здравна система трябва да се дигитализира, за да се справи с всички съвременни проблем в областта. Това коментира Антоан Шотаров, предприемач и лектор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В световен мащаб се случват много иновации в здравната система, които все още не са внедрени в България. Системата на здравеопазването е достъпна за всеки човек на света. Има прогноза, според която населението до 2050 г. ще бъде 10 млрд. души. Това, разбира се, изисква много повече медицински грижи и разходи. За да се справи системата, тя трябва да се дигитализира, а именно чрез електронно досие, електронни рецепти".

Първата стъпка, която в България не сме овладели, е създаване електронното досие, отчита Антон Шотаров. "След това е внедряването на виртуалната реалност. Геномиката също е интересен процес, както и умните устройства – часовници, гривни. Анализирайки информацията за нашите гени, можем да предвидим заболявания. 3D принтиране на мускули, кости и органи с чипове е друг важен похват. Генното инженерство поставя възможности, то провокира и морални въпроси", допълни той.

Притеснението ни за сигурността на данните не означава да спрем да развиваме тези технологии, уточни гостът.

Когато говорим за смартфоните, доста мобилни приложения са насочени към сферата на здравеопазването и се забелязва, че потребителите имат нужда от тях, спомена предприемачът.

Вижте още подробности на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase