Снимка: Pixabay

България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката  са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството.

България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза той.

"У нас вече има над 5 хил. дка засети с шафран. Производителите са над 6 хиляди Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка",  обясни Тахиров.

Той коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лв., отбеляза той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase