Снимка: Pixabay

Модерното общество изисква социалната справедливост като глобализация, коментира проф. Анна Кръстева, политолог в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Давос е привилегировано място за среща, посочи проф. Анна Кръстева. Елитите искат да спасят глобализацията такава, каквато те я виждат. Гражданите все по-малко виждат тази глобализация. Елитите използват Давос като мегафон. Гражданите пък превърнаха улиците в мегафон – от "Жълтите жилетки" в Париж до гражданите в Будапеща и т.н.", спомена тя.

Неравенствата в света дават стряскащи цифри, спомена политологът. "26 души притежават толкова, колкото половината човечество. Богатството на най-богатите на ден се увеличава с 2,5 млрд. Само за миналата година то е нараснало с 11%. Неравенствата са знак за неефективни политики. Несъразмерни са данъците за богатите и тези за бедните", отбеляза гостът.

"Фундаменталното изискване на модерното и развито общество е социалната справедливост да бъде другото лице на глобализацията. Тя е необходима. Проблеми като тероризма и трафика изискват международна координация. Голямото противоречие на глобализацията е, че компаниите са глобални. Мобилността на хората никога не е била така свободна, както тази на стоките. Новата световна архитектура е такава, защото един лидер като Тръмп прояви нечувания кураж да я пренарежда икономически и политически. Все повече граждани, неудовлетворени от елитистката глобализация, дават мандат на национални лидери, затворени в протекционистки мерки".

И трите варианта около Брекзит са възможни с различна степен на вероятност, уточни проф. Анна Кръстева по темата за евентуалния развой по Брекзит.

"Вариантът без Брекзит е най-малко възможен. На кантара са твърд или мек Брекзит", допълни тя.

Още по темата вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase