Снимка: Pixabay

"Подписаните от "Булгаргаз" и "Газпром експорт" анекси към Договора за внос на природен газ са продължение на съществуващата вече практика и схема за договаряне на цените и на изменението им във връзка с международната конюнктура. При продължително нарастване на цените на горивата ще има и нарастване на цените на газа, но това се отразява със закъснение и ще ни спаси от резки скокове на цената на газа в зимния период".Това каза Георги Минчев, от Българо-руската търговско-промишлена палата, в ефира на Bloomberg Tv Bulgaria.

Гостът съобщи още, че договорът не е дългосрочен и урежда отношенията на двете страни до започването на един нов етап, който ще е свързан с промяна на схемата на маршрутите на доставки и до известна степен с диверсификация на доставчиците в бъдеще за нашия регион.

По отношение на санкциите срещу Русия и доставките на газ гостът коментира:

"Факт е, че гласовете "против" продължаването на санкциите срещу Русия нарастват и в момента силите са приблизително изравнени. В страните, които поддържат официално продължаването на санкциите, цари дълбоко вътрешно противоречие. И не е изключено при някакви частични или общи избори да надделее противната гледна точка. Но тези санкции вредят на ЕС, на Русия и обслужват едни конюнктурни интереси на американската икономика преди всичко и от тази гледна точка трябва да подхождаме по-егоистично".

Форумът за бизнес сътрудничество, който започва днес с участието на Българо-руската търговско-промишлена палата има за цел да представи актуалните възможности за бизнес на град Москва в два панела, информира Минчев за програмата на международното събитие.

"Единият панел е свързан с организацията на транспортните възможности в Москва и вторият представя културно-историческото наследство на двете столици и потенциалните възможности за развитие на туризма".

Още по темата гледайте в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase