Архив: Булфото

Овцевъди и козевъди от цялата страна готвят национален протест, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. Причината - цялостната липса на национална политика в сектор "Животновъдство".

Фермерите настояват за минимум 20 лева на глава животно минимална помощ /de minimis/ за животновъдите в цялата страна, която трябва да бъде удвоена на 40 лева за стопанствата, които са в карантина.

"Под двайсет лева няма да отстъпим, защото те представляват 50 процента от това, което сме загубили в рамките на действието на Наредба 3 само за тази година", отбеляза Караколев.

Те настояват и за компенсиране на всички фермери, засегнати от действията на "порочната наредба". Става дума за над 1000 животновъди. След решението на ВАС, с което е отменена наредбата, компенсациите могат да се изплатят като извънсъдебно споразумение между министерството и ощетените фермери, смятат от бранша.

Животновъдите искат и оставката на зам.- министъра на земеделието, храните и горите Цветан Тодоров, както и на двама директори на дирекции в съответното министерство, защото, посочи Караколев, това са хората, допринесли през последните десет години за задълбочаване на кризата в сектора.

Според проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА, през последните години е налице катастрофално намаляване на броя на животните. Той уточни, че през последните години изкупната цена на млякото от 1,40 е спаднала на един лев, което е довело да загуби и фалити.

"С този протест ние искаме да предизвикаме дискусия и да се предприемат реални ходове", отбеляза проф. Станков, и уточни, че от организацията имат конкретни решения за възраждане на отрасъла и в технологичен план.

Първият от серията протести се предвижда за 13 юли по главен път София - Варна, на разклона от село Шереметя за Арбанаси, съобщи съпредсеталеят на НОКА Янка Попова, цитирана от БТА.

Очакват се над 1500 фермери от цялата страна, които символично ще унищожат своята продукция, за да бъдат чути, посочи тя. Според фермерите протестите ще са безсрочни, до удовлетворяване на исканията им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase