Снимка: Булфото, архив

Кадровата криза, която от години е най-сериозният проблем на родните хотелиери, и това лято ще бъде туширана с масов внос на работници от чужбина. Освен украинци и молдовци, за първи път на нашето море ще работят и 30 виетнамци.

3-месечна заетост им осигурява Албена чрез директен договор с виетнамски Център за професионално обучение.

“Проектът е пилотен, наетите са предимно студенти, които ще работят като камериери. Ако покажат добри резултати, сътрудничеството ще продължи и за следващия сезон”, съобщи пред “Труд” Маргита Тодорова, търговски директор на “Албена” АД.

Още по темата
Според нея не е изключено във виетнамската група да има и мъже, защото противно на общата нагласа и представители на силния пол работят добре като камериери. За пример Тодорова даде група украинци, които миналото лято впечатлили мениджърите с усърдието си при почистването на хотелските стаи.

За виетнамците заплатите у нас вероятно са атрактивни, тъй като в родината им средните възнаграждения са едва 40 долара месечно. Въпреки това азиатските работници в Албена ще са единствените екзотични работници по Северното Черноморие това лято.

В останалите комплекси залагат главно на украинци и молдовци – за помощник-готвачи, готвачи, сервитьори, озеленители, бармани и камериери.

Част от чужденците са бесарабски българи, а към останалите няма изисквания да владеят нашия език и затова често се случва български туристи да са смаяни, че трябва да говорят на английски с персонала, признават хотелиери. По неофициални данни сезонните обекти край Варна ще наемат над 2000 чужденци, сред които ще има и беларуси.

Причината е, че подобно на нашенци, и украинците се преориентирали към Гърция и Кипър, където заплатите са доста по-високи от масово предлаганите за изпълнителски кадри у нас 600-700 лв.

В Албена, където очакват добър сезон с около 3-5% ръст на туристите, освен виетнамците, ще работят още близо 1200 чужденци и 800 българи от вътрешността на страната.

Интерес да работят по морето у нас проявяват студенти от Узбекистан и Таджикистан. Освен да спестят пари целта им е да добият опит в туризма. Това обясни хотелиерът и собственик на фирма за посредничество при подбор на кадри в туризма Гешо Любенов.

Основно по родното море работят украинци и молдовци, както и представители на Беларус и Русия. През миналата година близо 4000 са били наетите от държави извън ЕС в туризма, а през тази се очаква общият им брой да надхвърли 5 000 души. Повечето от тях работят като камериери и сервитьори на блок маса.

50 евро повече са склонни да плащат родните хотелиери на служители, които вече са се трудили у нас и през предходни лета, заради опита и полученото обучение за работа в родните курорти. Това обясни за “Труд” хотелиерът и собственик на компания за посредничество при набиране на кадри в туризма Гешо Любенов.

Средната заплата, която се дава на тези камериери, сервитьори, пикола и рецепционисти е 300 евро. Това е двойно повече, отколкото биха взели за същия труд в Украйна например.

Хотелиерите се задължават и да платят транспорта до България, застраховката, настаняването и храненето на тези служители. Част от собствениците им осигуряват и карти за мобилни телефони с интернет.

Тъй като не инвестират предварително в практиката си, много студенти предпочитат да дойдат да се обучават в тънкостите на туризма у нас вместо в Гърция, Турция или САЩ, обясни Любенов.

Работодателите вече имат на разположение и онлайн платформа, на която да разгледат биографиите на потенциалните си служители, снимките им, както и да получат информация дали имат предишен опит в сектора у нас или в чужбина.
През последните години се взеха редица мерки, които облекчиха процеса по наемане на персонал от страни извън ЕС. Престоят им за работа обаче е ограничен на 3 месеца за година. Опцията за удължаване му е сложна и тромава. Така, въпреки че законът го позволява, бизнесът не може да задържи персонала по-дълго или да го наеме и за лятото, и за зимата, обясни Любенов.
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече е постигнала споразумение с Азербайджан студенти от страната на Каспийско море да идват на практика във висококатегорийни хотели в родните курорти. Това съобщи съпредседателят и говорител на организацията Бранимир Миланов. Бизнесът предпочита българските служители, но е принуден да внася кадри отвън, обясни той и бе категоричен, че са нужни още облекчения относно работните визи. При изтичане на документа трябва да има опция той да бъде подновен у нас, обясни Миланов.

В Слънчев бряг хотелиери и ресторантьори вече кърпят кадрите за сезона. Сред наетите чужденци най-много са украинците и македонците. “Имам 20-22 души от Украйна и македонски студенти. Виждам, че и колегите предпочитат да наемат македонци, защото при тях почти няма езикова бариера”, обясни хотелиерът в курорта Веселин Налбантов. От миналата година при него работят и две тайландки като хостеси. Те са избрани да посрещат гостите, понеже са атрактивни. Родните хотелиери са недоволни, че 15-годишните у нас не могат да работят за разлика от тези в Словакия.”Кучето е заровено в социалното и в образователното министерство”, заключават собствениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase