Снимка: Reuters

Един от факторите, които влияят върху поскъпването или поевтиняването на петрола, е позицията на лидери като президента на САЩ Доналд Тръмп. Това каза анализаторът Преслав Райков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Тръмп написа в Twitter, че цените на петрола са прекалено високи и пазарът трябва да се ребалансира. Повечето хора трябва да се запитат защо Тръмп, който поддържа американската икономика - почти най-големият производител на петрол, казва, че цените са много високи. Фактът тук е, че той не иска да има инфлация в САЩ. Това, което носи по-високата цена на петрола, е инфлация. Наистина, цените малко спаднаха от изказванията на Тръмп. Това са едни от факторите, които въздействат. Участниците на петролния пазар започнаха да си говорят като централни банкери“.

Според Райков цената на петрола в настоящето е доста раздута над реалната основно заради ситуацията в Близкия Изток. Той обясни, че цената на петрола скача при конфликт в Близкия Изток, защото това би довело до прекъсване в добивите, военна ситуация, военна интервенция. Цената на петрола сорт "Брент" премина границата от 75 долара вчера. Тази граница не беше достигана от 2014 г. - годината, в която той се срина от почти 120 долара до 45 долара, поясни Райков.

„Интересно е да споменем, че цената и участниците не реагират толкова на подобни геополитически събития, свързани с това как ще се движи търсенето в следващите 2-3 години, а реагират на краткосрочните събития, които влияят върху краткосрочното предлагане“.

Анализаторът подчерта, че основно геополитиката ръководи цената и се обоснова с думите:

„Видяхме, че участниците и цените реагираха с 2-3 долара на ударите в Сирия, а реагират с 3-4 долара при едно прекъсване на петролопровод в Либия, който вади 200-300 хиляди барела“.

Повече за ситуацията във Венецуела и други интересни теми вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

10

:):)

преди 1 година

а уж санкции срещу Русия, ми то от 2014 та до сега цената скочи почти 80% . При тази цена от 75$ барела Русия дневно изкарва около 700 милиона $. Милиона не хиляди. Сащ също са доволни , всяка цвна над 65$ е добра за шустовия добив, който под 60$ просто спира защото е на загуба. Така че Томахавките уж си летят , другите уж ги свалят но нефтения бизнес е друга бира.....

9

Анонимен

преди 1 година

До Тя работата ясна!
модела дето играеше с цените на петрола и довел до фалита на СССР
..............................
Фалитът дойде и по други причини. Надпревара във въоръжаването, тотална забрана на достъпа до модерни западни технологии за СССР.
Предпоставките за нов фалит са налични и днес.

8

Анонимен

преди 1 година

Русия е тази, която има интерес от нестабилна Сирия. В противен случай тръбопровод Катар - Сирия -Турция и край на руския износ в Европа.