Снимка: Pixabay

През последните години наистина много динамично се развива предприемаческата среда в България. И именно тази енергия, която се е натрупала, е може би най-положителното. Вече е видима вълната както от предприемачи, така и от събития и организации, които си поставят за цел да им помагат. Това каза Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Там обаче идва и предизвикателството – тази среда да бъде добре структурирана така, че на всеки етап от развитието на предприемаческата идея от раждането на самата идея до превръщането ѝ в солиден, мащабен бизнес да има подходяща комбинация от инфраструктура, ресурси и съответния капитал, с който да се развива“.

По думите му другото голямо предизвикателство е свързаността между тези звена в екосистемата.

„Не на последно място е и пренасянето на тази енергия, която е съсредоточена в София, в останалите градове на страната, където има не по-малко интересни предприемачи с не по-малко интересни идеи и бизнеси, имащи нужда от такава подкрепа“.

Според него европейските фондове определено имат своята роля при стартирането на самата екосистема преди време, но и сега имат своето място поради няколко причини.

Василев посочи, че има разминаване във времето между енергията и развитието на предприемачите и проектите им и натрупването на капитал, който да бъде насочен в тази сфера.

„В тази връзка капиталът, който ЕС по различни видове инструменти и програми осигурява, е много ключов да осигури тази капиталова база, с която да растат компаниите“.

Той каза още, че започва да се забелязва все по-видимо тенденцията, че и местният капитал започва да се ориентира в тази посока.

„Местният капитал вижда перспективата в този предприемачески сегмент. Все още има предизвикателства – той да бъде структуриран и канализиран.Самите хора, които имат възможността на инвестират, да разберат какво значи да инвестираш в стартираща и развиваща се компания. Но това е процес и докато този процес узрее, ролята, която играят средствата от ЕС, е необходима и важна“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase