С две нови резерви към серията Kabile и най-добрата реколта червени вина започва лозарската година за най-старата изба в Южна България – "Вила Ямбол". Производителят обяви това по време на превърналия се в традиция празник на виното, който организира за трета поредна година в родния си Ямбол. На него се събраха над 6000 души, бяха изпити 3000 литра вино, а Ути Бъчваров подготви над 4000 порции свинско.

"С този празник искаме да благодарим на ямболии и на нашия регион, че ни помагат да правим висококачествени български вина. Щастливи сме, че достойно защитаваме традициите във винопроизводството още от 1924 година“, каза изпълнителният директор на "Вила Ямбол" Красимир Аврамов. И допълни, че "доказателство за качеството на нашите вина са многобройните медали по световни изложения, като за миналата година най-награждаваното българско вино е именно нашето Kabile Мавруд и Каберне Совиньон".

"Вила Ямбол" обяви лансирането на две нови резерви

Кaто пример той даде Villa Yambol Резерва Каберне Совиньон 2014 г. То стана единственото българско вино с двоен златен медал на миналогодишния Concours Mondial de Bruxelles (известен като Световното по вино). Друго награждавано вино е Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, което е със златни медали от Mondial de Bruxelles, от Vinalies International и от London experts in wine.

Ансамбъл "Тунджа" вдигна хората на дълго и цветно хоро, а кукери от Ямбол демонстрираха маскарадни ритуали, с които се слага край на зимата и се дава началото на пролетта и плодородието. Народната певица Поли Паскова пък представи свои авторски парчета посветени на виното и любими народни песни.

"Вила Ямбол" обяви лансирането на две нови резерви

В центъра на вниманието през целия ден беше Ути Бъчваров със своето кулинарно шоу. "Тук е пълно с тракийски знаци, че по тези земи са се правели още от древността страхотни вина. "Вила Ямбол" продължава тази велика, хилядолетна история. А където има хубаво вино, има хубава храна и готини хора", разказа Ути Бъчваров.

Голямото предимство за "Вила Ямбол" е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. "Вила Ямбол" реализира продуктите си в над 20 страни от 4 континента. В избата работят над 160 човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase