Снимка: Pixabay.com

Изминалата 2017 г. година премина с тенденция на нарастващо търсене и предлагане на офис площи в София. Близо 110 хил. кв.м. получиха разрешение за ползване, в резултат на което общият инвентар нарасна до 1,87 млн. кв.м, посочва се в анализ на консултантската компания MBL.

Около 340 хил. кв.м са в строеж в момента, от които 200 хил. кв.м са очаква да бъдат завършени до края на 2018 г.

Планирани са още над 300 хил. кв.м., които се предвижда да бъдат завършени в периода 2019-2021 г.

След силния спад в началото на годината до 9% свободните офис площи се стабилизират през миналата година на нива около 10% като дял от общия инвентар, показват още данните на компанията.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към декември са 187 хил. кв.м, което е ръст от 10 хил. кв.м спрямо този период на миналата година.

Търсенето през 2017 г. отбелязва рекордни нива за последните 10 години. Новонаетите площи достигат близо 145 хил. кв.м спрямо 125 хил. кв.м за 2016 г. Обемът на нетно усвоените площи се запазва на нива около 85 хил. кв.м.

Най-предпочитани от наемателите и, съответно, от строителните предприемачи и инвеститори, продължават да бъдат зоните на булевард Цариградско шосе, Лозенец/Хладилника и района на Бизнес Парк София, където високата степен на отдадени площи на ранна фаза от проекта се запазва.

Продължението четете на Investor.bg

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

Живея на бул. "Васил Левски" в София и гледам, че за по-малко от година направо половината офиси и магазини и каквото друго има за имане - затвориха врати и се изнесоха... Хайде не лъжете народа, няма кой да ви повярва!!!!!

6

Анонимен

преди 1 година

Аааааа софията

5

Партиен член

преди 1 година

Имаше една песничка...
Надувайте балона ,надувайте момчета да стане на парчета...
Много актуална за бизнеса с недвижимите имоти.