Снимка: Reuters, архив

От началото на декември Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) наблюдава поскъпване на хранителните продукти. През изминалата седмица индексът, следящ цените на хранителните продукти, търгувани на борсите, се повиши до 1,481 пункта, спрямо 1,463 пункта седмица по-рано.

Дни преди Коледните празници се повишават цените на плодове и зеленчуци. Най-видимо е това по отношение на бананите, които поскъпват с 6,3% до 2,20 лева за килограм на едро. Цената на ябълките се увеличава с 2,4%, а на лимоните - с 2,5%.

В същото време мандарините се търгуват без промяна на борсите в страната, а портокалите са с 5,8% по-евтини.

Цената на доматите се повишава с почти 12%, на зелената салата - с 9,6%, а на зелето остава без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Краставиците поевтиняват с почти 3%, а най-сериозен спад на цената през изминалата седмица имат морковите (-7,1%) и лукът (-6,7%).

От статистиката е видно още повишение на цените на млечните продукти, което е най-осезаемо по отношение на прясното мляко (с 3,2%) и маслото (с 1,4%). Като цяло има леко поскъпване и на месните продукти, наблюдавани от Комисията. По отношение на пилешките бутчета обаче цената пада с 3,6%.

Цената на брашното се увеличава с 2,5%, показва още седмичната статистика на ДКСБТ.

Още икономически новини четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase