Снимка: Pixabay

През 2018 България ще бъде във фокуса, както на ЕС, така и на Китай и трябва максимално да се възползваме. Това каза Стамен Янев, Българска агенция за инвестиции, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Все повече разговаряме с бизнеса и неговите представителни организации, за да имаме списък от потенциални проекти, които евентуално могат да бъдат реализирани по линия на китайския проект".

Към настоящия момент определено има интерес от страна на Китай към България. Има изместване на центъра на гравитация по отношение на бизнеса и инвестициите към Източна Европа и за това фокусът е върху нас.

"Работата с китайския инвеститор има своите особености. Нужно е повече търпение, за да се изгради доверие. Предоставяне на едни и същи анализи на няколко пъти, за да се потвърди нашата позиция - именно в търпението е разковничето на успеха".

За тях е важен мащабът и за това ние представяме винаги по-големия, европейския, пазар, но има инвестиции, които ще бъдат вложени, например в железопътния транспорт в България. Китай вече има сериозна технология в ЖП-транспорта, каза гостът.

По отношение на срещата на върха по линия на инициативата 16+1 гостът каза, че това бе шестата поредна среща, като срещите между бизнеса пък са седем, уточни събеседникът. "Бизнесът показва посоката, в която трябва да вървим, а именно - задълбочаване и разширяване на отношенията между Източна Европа и Китай".

През инициативата, която има названието "Един пояс - един път", идеята е да се изгради един мащабен инфраструктурен проект, защото пристигането на стоки от Китай до Източна Европа по море, както се извършва в момента, отнема 40 до 45 дни. Ако се използва северния път, който има ограничени възможности - 30 до 35 дни, подчерта Янев.

"При изграждането на този път времето ще се сведе до 14-15 дни. Всяка една от страните има интерес това да се случи, а България се намира на стратегическо място и основните транспортни коридори минават през нея".

Какво е бъдещето на китайски инвестиции в България? Защо Китай отваря завод за производство на фуражи в Добрич? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase