Снимка: архив, Reuters

Гроздето от реколта 2017 е на изключително високо ниво. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Според него до момента е прибрана около 80 на сто от реколтата в страната.

Прогнозите на експерта са за изключително висококачествено вино, без обаче това да доведе до скок в цената. Коев е категоричен, че тази зима ще се пие хубаво българско вино на достъпни цени.

Още по темата
"Като качество реколтата от тази година може би за последните 30 години е в топ 5 на най-добрите реколти. Тази година грозде има достатъчно, но гроздето не е с толкова наляти гроздове и натрупан сок, което се дължи на засушаването в пролетно-летния сезон, в началото на кампанията по прибиране пък времето се развали и паднаха доста дъждове. Това малко ще намали количеството, но като качество е на изключително високо ниво", коментира той пред БТА.

Той съобщи още, че в подкрепа на сектора се очакват около 26 млн. евро годишно до 2024 г., което ще даде възможност на производителите да направят преструктуриране на винените лозя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase