Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическият дебат в Европа в момента е свързан преди всичко с икономическата и валутната интеграция на съюза. Това коментира управляващият партньор на Expat Capital Никола Янков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му в публикувания от ЕК документ за обсъждане на плана за задълбочаване на валутната и икономическата интеграция на страните членки са изброени конкретни стъпки, които биха били положителни за държави като България, а именно - създаването на единен банков съюз, общ механизъм за гарантиране на депозитите на банките в Европа, общ механизъм за стабилизация на банковия сектор в Стария континент, общи социални кохезионни фондове, свързани с безработица в ЕС, общ надзор на капиталовите пазари.  

България обаче не участва активно в нито една от тези инициативи, а този дебат изцяло отсъства от политическия дневен ред на държавата.

"Новият политически механизъм, който се предлага, е да се игнорира мнението на държавите, които не участват активно в процесите и интеграцията да продължи без тях", обясни Янков, допълвайки, че според него членството на България може да се преформатира. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар