Снимка: архив, Ройтерс

Разместването на пазара на търговски площи в сегмента на веригите за бързооборотни стоки у нас продължава. Billa влиза в един от освободените от "Пикадили" обекти – в Park Center в София, съобщават от търговския център.

"Пикадили" затвори магазините си през март т.г., като имаше протести на служители за неизплатени заплати. Веригата е натрупала и сериозни дългове към "Инвестбанк", от която взе кредит през 2015 г., доставчици и държавата.

Справка в Търговския регистър показва, че "Селект Трейд" - дружеството, което управляваше веригата, е просрочило 1 млн. евро от главницата по заема, заради което банката е предприела действия по изпълнение на обезпечението по заема. Обезпечението обаче е съставено основно от движимо имущество – оборудване за магазини, МПС и т.н.

Billa и Lidl са двете вериги, които се борят за обектите, освободени от "Пикадили" и Carrefour в последните месеци. Lidl зае магазина в Sofia Ring Mall, а Billa – в Сердика център.

Наематели се търсят за бившите магазини на "Пикадили" в Paradise Center и Мол София, както и магазина на Carrefour в The Mall.

Обектите на "Пикадили" във Варна също търсят наематели. Магазините обаче останаха собственост на основателя на компанията Георги Папуров, който ще преговаря с потенциални наематели.

В последните години от България се изтеглиха и спряха работа няколко вериги – Carrefour, Penny – другият бранд на REWE, който не успя да се развие добре в България, Меркатор с веригата хипермаркети Roda, белгийската Delhaize, която в един момент притежаваше точно "Пикадили".

Освен че привлича Billa като наемател, Park Center ремонтира изцяло ниво -2, като ще разшири площите с 400 кв.м. Там ще се формира своеобразен атриум, подходящ за провеждане на различни събития и изложения. Ще има и няколко нови наематели, които засега търговският център не обявява.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase