Снимка: архив, БулФото

69% от българските работодатели не предвиждат промяна на числеността на персонала до средата на 2017 г. Около 24% планират да увеличат броя на своите служители през следващите три месеца, което е повишение от 10% в сравнение с първото тримесечие на 2017 г. и с 3% повече спрямо същия период на миналата година.

4 на сто от българските работодатели пък планират намаление на работната сила. Това сочи обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта в страната за 2017 г. Анкетирани са 620 дружества.

В национален мащаб работодателите от всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат заетостта през следващите три месеца, пише още в доклада. Според прогнозите на Manpower пазарът на труда ще бъде най-активен в сектора на производството, където се очаква увеличение от 26% на броя на заетите. Прогнозираният ръст при търговията на едро и дребно е 23%.

Третият отрасъл, който очаква значително увеличение на работната сила (19%), е секторът на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, докато секторът на земеделието, лова, горското стопанство и риболова очаква най-слабо повишение на заетите – 3%.

В сравнение със същия период на миналата година големите работодатели отчитат подобрение с 6 процентни пункта, но прогнозата на малките предприятия отчита спад с 2 процентни пункта.

Средните по размер фирми отчитат сравнително стабилни планове за наемане на нови служители и прогнозата на микропредприятията остава непроменена.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase