Архив: Булфото

Млади семейства с деца и възрастни двойки купуват апартаменти по морето. Студиа вече почти не се търсят. Над 40 на сто от купувачите в Созопол са българи, 45 на сто - граждани на Русия и бивши съветски републики, са наблюденията на Теофил Петров, изпълнителен директор на фирма за имоти.

Според годишния пазарен обзор на компанията 2016 г. е донесла стабилност на ваканционния пазар в България. Цените са се задържали без съществени промени, а интересът от купувачите е бил устойчив. Тези тенденции дават основания за оптимистични очаквания за 2017 г.

Между новите тенденции през 2016 г. е същественото увеличаване на дела на българските купувачи. В Поморие той е малко над 30 на сто.

Много от хората планират и целогодишно да живеят в тези жилища. След година или две се очаква те да са над 30 на сто.

Българските и руските купувачи обичайно разполагат с бюджет между 40 000 и 60 000 евро за апартамент с една спалня. Част от вече притежаващите малък имот в Созопол проявяват интерес към по-голям или към покупка на къща. Цените в тази част на Черноморието са между 200 000 и 250 000 евро.

Условията на ваканционния пазар в България ще бъдат благоприятни през 2017 г. и от гледна точка на конкурентната среда. След събитията в Турция за руските граждани югоизточната ни съседка вече не е опция за ваканционен престой. В този смисъл страната ни няма конкурент с идентични характеристики, каза Петров, цитиран от БТА.

По думите му без съществено движение остава пазарът в зимните ни курорти. Отделни купувачи се възползват от ниските цени, за да купят апартамент за собствено ползване. Пазарът е почти изцяло вторичен, а клиентите са предимно българи.

През 2017 г. ваканционният пазар ще продължи да се развива в умерен темп, но с позитивна посока. Вероятно е да има ръст в активността и броя сключени сделки на южното Черноморие, както и нови проекти. Цените няма да се покачват.

Възможно е делът на българите да нарасне допълнително, смята Теофил Петров. По думите му в предстоящите месеци страната ни има шанс да се позиционира по-добре на европейската карта на ваканционните имоти и да разшири профила на потенциалните купувачи.

Коментари Напиши коментар

12

Христина

преди 4 години

Български граждани които имат деца от негърски родител или родител от друга раса, на такива деца Български документи да не им се дават. Трябва да се обичат хората, ама това може да доведе до етническо самоубийство ако Християнството не се разбира и прилага както трябва. За пример ромите са ги пуснали преди десетки години в България и сега са огромен проблем. Някой е решил да им направи добро, но с неговото добро сега други го плащат.

11

Русия е Братска Стра

преди 4 години

Много загубихме заради Русофобските мекерета, които ни затриха Руските пазари. Дай Боже Русофоб да не управлява повече Бългирия.

10

Анонимен

преди 4 години

До BURZUM"Тия руснаци луди ли са?"---Не са. Те много добре знаят, че ЕС е само в Брюксел и не се знае още колко време, а имотите са на Черноморието и за винаги.