Цветозар Мичевски; Снимка: Вестник "Труд"

Някои кулинарни специалисти твърдят, че трюфелът е храната на боговете. За други е мистичен вкус, който няма заместител. За трети този вид гъба е изискано блюдо, предназначено за най-богатите. Истината е, че днес трюфелът е начин на препитание за десетки хиляди българи, а находища с чудатата гъба изникват дори в домовете на хората.

В миналото трюфелът е бил храна само за висшата аристокрация. Смятана за един от най-силните афродизиаци, ароматната гъба е присъствала в менюто на владетели като Наполеон Бонапарт. В наши дни може да бъде част от менюто на всеки българин. Макар цената за един килограм да надхвърля 3000 евро, за приготвянето на ястие с трюфели са необходими само 6 грама от гъбата. Майсторите кулинари приготвят всевъзможни рецепти както с бял, така и с черен трюфел, като най-традиционни са италианските – паста, пица, ризото и т.н. Не липсват и десерти, гарнирани с екзотичната гъба – бонбони с парченца трюфели, сладолед и дори мед с трюфели.

Историята сочи, че първите експедиции за търсене на трюфели в България датират още от 80-те години на миналия век. Тогава екип на най-голямата компания търговец на този вид гъби идва у нас от Италия за проучване на терените и локализиране на находища.

"За жалост лятото е било много горещо – около 40 градуса, а регионът е бил около Сандански, и от високата температура кучетата търсачи са се задушили и това е саботирало мисията", обяснява пред "Труд" Цветозар Мичевски, най-големият износител на трюфели в България. "Няколко лета по-късно един женен за българка италианец на име Патрицио Панфили открива първия черен трюфел у нас между Угърчин и Ловеч. Във времето постепенно започва да обучава хора, които да упражняват тази професия и така до днес, когато с този занаят са ангажирани над 10 хиляди души", допълва той.

Невероятно звучи, но по думите на Цветозар трюфели има навсякъде, не само в дълбоките горски масиви. Пример за това е находката от 1,3 кг черен трюфел в двора на Радослав от Угърчин, намерена от самия него, докато коси моравата това лято. "Човекът беше открил два-три екземпляра и след като отидохме със специално обучено куче, открихме още над килограм. Този случай не е прецедент. Случвало се е да намираме трюфели в населени места като село Дерманци и в Ловеч – във вътрешността на града", допълва търговецът.

През пролетта, когато са най-обилните валежи, растежът на черния трюфел е най-интензивен и той се показва на повърхността на почвата, тогава е "на очи" (термин на търсачите за наличие на трюфел на повърхността на почвата, видим с просто око – б. а.). Именно когато трюфелът расте с най-бързи темпове, ароматът му е най-слаб и той е негоден за консумация. Затова от бранша са единодушни, че в периода 1 март – 15 май трябва да се въведе забрана за вадене на този вид гъба, защото търсачите много често вадят и малките екземпляри, още "бебета", не запълват изкопаните дупки и така унищожават мицела и естествената екосистема на гъбата.

Освен това браншовиците са категорични, че са необходими и законови промени, които да въведат и курс на обучение за всеки желаещ да стане търсач, преди да се издаде разрешително, по подобие на ловците, за да може да се гарантира съвестно и регламентирано вадене от почвата.

И макар черният летен трюфел да се вижда на око, намирането на бял се оказва далеч по-сложна задача. Той е заровен дълбоко в земята, увит в сложната коренна система на дърветата. "Дълги години се спекулираше, че няма бял трюфел в България, но преди пет-шест години откриха и у нас. Белият трюфел има много по-различен аромат от този на черния. Казват, че италианците ходят за бял трюфел по пълнолуние, за да им е осветена гората. Поверието гласи, че когато луната се напълни и започне да спада, тогава белият най-силно разгръща аромата си. Това лято го видях с очите си. Когато луната излизаше от фаза пълнолуние, количествата рязко се увеличаваха", споделя 25-годишният Цветозар Мичевски.

Благоприятните месеци за търсене на трюфели у нас са юни, юли и август, а най-богато на ценната гъба е Лудогорието. Дървесните видове, около които най-често се намират трюфели, са липа, бор, габър, дъб и топола. По неофициални данни у нас търсенето на трюфели е начин на препитание на над 10 хиляди души, а съществуват села с население 400-500 души, от които 200 са активни търсачи.

"В Италия, която е най-големият консуматор и търговец на трюфели в света, това е традиция от 160 години. Там един активен търсач припечелва между 20 000 и 40 000 евро на година. Тези стойности се постигат и у нас!", категоричен е Мичевски.

 

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 4 години

От цялата далавера с тия гъби печели тоя Мичевски!!!
Като му ги продават по 300лв. килограма,той си има директен пазар в чужбина и ги продава на тях примерно 2000€ килограма!
Тъй,че си търсете директен пазар в чужбина и ще взимате повече пари!!!
Няма на кой да се сърдите,като пълните гушата на тоя Мичевски!!!

25

Анонимен

преди 4 години

Не знам целта на статията каква е, но цената на трюфелите не е такава!
Лошото е, че ми напомня преди 15г, когато имаше бум на изкупуване на манатарки.
В началотп цената стигаше до 100$ сушена манатарка 1во качество. Което активизира хиляди и хиляди тълпи *** от ц.и.га.ни и помаци, които унищожиха за десетилетия напред гъбите по Рила и Пирин.
Разбира се, след това цената падна толкова, че не си струваше да тръгнеш да я береш дори.
Но вече не можем да си наберем дори за нас гъби.

24

светнат

преди 4 години

Цената на първокачествения трюфел е около 10 ПЪТИ по-ниска отколкото цитираната от момчето. Познавам фамилията Мичевски - техният принос в развитието на трюфелосъбирането е развъдни за кучета, които после продават на мераклиите за шестцифрени суми, както и изкупуването на трюфели на около 2 пъти по-ниска цена от продажната.