Архив: Булфото

Президентът на "Лукойл“ Вагит Алекперов обяви в интервю за руското издание РБК, че компанията обмисля продажбата на заводите си в България, Италия, Румъния и Холандия.

Президентът на компанията смята, че активите могат да бъдат продадени на части, изцяло или в отделна компания след привличането на инвеститори.

„Това са активи, които днес не са стратегически за нас. Сега се фокусираме основно върху проучването и разработването на нефтени и газови находища. Това може да ни насърчи да вземем важни решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще“, обясни Алекперов.

През 2014 г. компанията продаде своя бизнес на дребно в Източна Европа - 44 бензиностанции в Чехия, 75 в Унгария и 19 в Словакия.

От компанията обявиха, че решението за продажбата на активите е взето с цел да се оптимизира бизнеса в областта на петролните продукти.

„Лукойл“ има четири основни рафинерии в Европа - в България, Румъния, Италия и Холандия.

Изданието посочва, че компанията се отказва и от проекти в Саудитска Арабия. „Взехме решение да се изтеглим от Саудитска Арабия“, заяви Алекперов по време на икономическия форум в Санкт Петербург.

През 2004 г. „Лукойл“ и Рияд сключиха договор за 40 години за разработване на газови находища в близост до най-голямото нефтено находище в света – Гавар. За реализацията на проекта беше създадено съвместно предприятие с държавната петролна компания Saudi Aramco. В него руската компания притежава 80%, а саудитската – 20%. 

Още за икономика четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase