fallback

Ако за първото тримесечие на 2015 г. са събрани под 40 000 лв. акциз от СМОД, то през първото тримесечие на 2016 г. приходите са 3 пъти повече или над 120 000 лв. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, публикуван на сайта на Народното събрание, на въпрос от трима депутати - Валери Симеонов (Патриотичен фронт), Мартин Димитров (Реформаторски блок) и Петър Славов (Реформаторски блок).

Очевидно приетите нови правила в края на 2015 г., регламентиращи по-стриктно дейността на казани и контрола върху тях, дават плодове, макар и на този етап да може да се изисква повече. На ход са Агенция Митници, които трябва да контролират по-стриктно спазването на новите правила, за да се запази тази положителна тенденция на растеж.

Попълненията в бюджета идват след 1 януари 2016 година, когато влязоха в сила промени в Закона за данъчните акцизи и складове, които позволяват варенето на ракия от малките обекти за дестилиране само в периода от 1 юли до 31 декември. Извън тези срокове в малките казани (до 500 литра) алкохол може да се произвежда, но след уведомление до Агенция "Митници" в 14-дневен срок преди това. Данните на министър Горанов опровергават твърденията на някои казанджии, че в рамките на останалия период (януари-юни), именно заради подаването на декларации, те ще бъдат принудени да не работят. Освен това, данните показват, че след като има повече акциз в хазната, значи има и повече работа и приходи за казаните. 

По-рано през годината финансовият министър Горанов посочи в отговор на депутата от Българския демократичен център Стефан Кенанов, че общо приходите от акцизи през цялата 2015 година са в размер на 201 млн. лева, от които 0,1% са приходите от казаните. Очаква се значително повишаване на приходите от акциз и ДДС в хазната за 2016 г. Ако обаче казаните продължават да работят предимно в сивия сектор и укриват милиони от държавата, за собствениците им ще бъдат въведени нови по-строги правила. Това бе потвърдено тази седмица от председателката на бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова. Тя посочва като мярка, събираемостта от казаните да премине към Общините, за да имат интерес да осъществяват по-строг контрол. Тя предлага също така производителите на дестилационни съоръжения, казани, също да минат на регистрационен режим към Агенция "Митници".

Целта на поправките е да не се губят приходи от незаконна дейност на казаните и производството на алкохол от продукти с неясен произход, мотивираха се депутатите. В подкрепа на приетото решение, събраните суми от акцизи днес са 3 пъти повече в сравнение с тези от миналата година за същия период. Данни на Министерството на финансите сочат, че едва 8% от общия акциз събран от казаните през 2015 година е бил заплатен в месеците януари-юни. За първите 6 месеца на годината се произвеждат само 6% от общия обем ракия, изварена в казаните, като средното количество произведена ракия за един работен ден от казан за този период е 0,1 литър (по 100 грама ракия на ден).

Тези данни са на база подадените лично от собствениците на казани декларации в Агенция "Митници" през 2015 година. Събраните сега 120 хиляди лева доказват, че новите правила работят и казаните могат успешно да функционират, дори заплащайки на държавата дължимия акциз. По официални данни за миналата година в казаните се изваряват едва 289 хиляди литра. Останалите количества казанджиите просто забравят да декларират, нищо че са събрали парите на своите клиенти за услугата по изваряване и акциза за ракията. Тези пари вероятно редица собственици на СМОД си ги прибират в джоба.

Таксите, които всеки един от клиентите им заплаща за услугата по изваряването на един литър ракия варират между 50 стотинки и 1 лев, плюс 2,20 за акциз. Дневно в хазната за 2015 г. един СМОД е внасял акциз в размер от 1,27 лв.,  вместо по 190 лв., ако се спазваха правилата. При регистрирани като активни 1573 казана у нас, за изминалата година са платени едва 728 хиляди лв., което прави среден приход за една година от 463 лв. на казан, което е много под реалистичното.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

И сега вече ще се напълни хазната.

4

Анонимен

преди 8 години

Значи да се готвим за поредния кредит.... Когато се похвалят с финансовата си политика - колко е успешна и колко приходи е донесла, значи хазната пак е празна

3

Анонимен

преди 8 години

Още едно тримесечие.... и парите за една луксозна лимузина на някой т.ъ.п Гербераст са готови!

fallback