От юни 2014 цената на петрола се срина с 70%. Такова нещо не се е случвало от години. Това каза пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

"Снощи масово търгуваният руски сорт петрол Urals падна под 30 долара за барел, което е психологическата граница. При това свръхпредлагане, при тази позиция на ОПЕК не се вижда докъде още ще стигне", коментира Делчев.

Той обясни, че от срива на петрола на световните пазари най-тежко в САЩ е пострадал добивът на шистов петрол. "В Северна Дакота повече от 40% от фирмите, които са добивали петрол, са затворили, същото е положение в Тексас и други петролодобивни райони, тъй като не могат да достигнат себестойността на производителите в ОПЕК. При тази картина фирмите, които добиват петрол по новите начини, започват да излизат от пазара. Това беше част от целта - чрез ценова преса да се намали конкуренцията на световния пазар", каза той.

Благодарение на шистовия петрол САЩ от голям вносител в последните 5-6 години бяха готови да се превърнат в износител. Нещата се променят доста, защото част от щатските компании не могат да постигнат такава ниска себестойност.

След като паднаха санкциите за Иран се очаква те да се върнат на петролния пазар и това да наводни още повече пазара допълни Делчев.

За България ефектите от ниските цени са основно добри, тъй като позволяват да се генерира икономия, която може да бъде реинвестирана. Въпреки това бюджетът страда от намалените приходи от ДДС, заяви Делчев.

В страната ни сивият сектор върху горивата е огромен - за миналата година е около 30%, заяви изпълнителният директор. По изчисления на Българската петролна и газова асоциация държавният бюджет губи 700-800 млн. лв. годишно от укриването на акцизи и ДДС в горивата, допълни той.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase