Снимка: Булфото, ахрив

Апокалиптичните прогнози за срив на пазара на ваканционни имоти в България като цяло се оказаха пресилени. Оттеглянето на руснаците от пазара не е в такива мащаби, в каквито се очакваше, а донякъде отсъствието на част от тях се компенсира от купувачи от други националности и най-вече българи.

Със сигурност обаче за проектите, които са се ориентирали само и единствено към руските купувачи, настъпват тежки времена, защото те трудно биха се адаптирали към изискванията на останалите участници на пазара. Освен това самите руснаци, които все пак търсят имоти в България заради частичното възстановяване на рублата, вече се ориентират към градски жилища, в които да останат за постоянно, а не към имоти в затворени комплекси, отдалечени от социална и културна инфраструктура.

Ясно се диференцира също така активността в Черноморските и в планинските курорти. Ако до миналата година имотите по морето бяха най-предпочитани, през тази се наблюдава оживление на пазарите в планинските ни курорти - най-вече в Банско, и спад на крайбрежието, с изключение на пазарите в големите черноморски градове – Варна и Бургас.

Като едно от доказателствата, че ситуацията на пазара като цяло може би не е чак толкова драматична, Arco Real Estate – инвеститор в имоти в София, откри нов офис в Слънчев бряг. Компанията регистрира интерес на купувачи от разнообразни националности – от Украйна, Израел, Чили, Германия и Естония, както и на българи, а според оценките ѝ пазарът има потенциал да привлече и нови купувачи.

Завръщането на британците – Welcome to Bansko

От няколко месеца България редовно присъства в топ 10 в класацията на онлайн портала themovechannel.com за най-желаните дестинации за инвестиция във втори дом, като в един момент достигна и до 5-та позиция.
Активността на британските купувачи в момента изобщо не може да се сравни с активността преди кризата. И все пак британци на българския пазар на ваканционни имоти не липсват. Само че интересът им се е насочил към Банско.

Продажбите на имоти в градчето в полите на Пирин през второто тримесечие на тази година бележат значителен ръст, а британците са 40% от купувачите, сочат данни на консултантската компания Bulgarian Properties. Тенденцията за нарастване на интереса е започнала още в края на 2014 г. и се е ускорила през първата половина на 2015 г., допълват от компанията.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2015 г. достига 375 евро/кв.м. при 360 евро/кв.м. за първото тримесечие. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 хил. евро при 20 100 евро за 2014 г., показват още данните.

Според експертите най-лошото за имотите в Банско вече е преминало. Пазарът се стабилизира и бавно започва да излиза от кризата с увеличени обеми продажби и прекратяване на тенденцията за спад в цените, която там продължи най-дълго – близо 7 години, посочват от агенцията.

Освен в Банско, британците избират и имоти в района на Варна, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски имоти около града. Средната цена на закупените от тях имоти е около 40 хил. евро.

Средните цени за второто тримесечие в Пампорово са 350 евро/кв.м., малко по-ниски от тези в Банско, а в Боровец нивата се задържат около 600 евро/кв.м. И в двата курорта, където най-активни през зимата са били българските купувачи, второто тримесечие обаче е относително слабо. В момента българите са насочили вниманието си към София и морето.

Продължение на темата четете в investor.bg

Коментари Напиши коментар

12

made in BG

преди 5 години

Защо изопщо пишат за имоти в БГ .То нормален човек не би си купил дори и барака. Платени статии от разни псевдо агенциики. Дейстшителносста по курортите е доста различна. То само като погледнеш на всякаде по балконите на "страхотните" ни хотели се простире най известната ни фирма в БГ - FOR SALE-. А относно британците масово разподават имоти си в БГ и бягат. Руснаците са се оринтирали в съседна Гърция където имоти и вс. друго е на по високо ниво с достъпни цени. Инвестицията е по добра.

11

абе

преди 5 години

За цените не знам, но много руснаци наистина като че ли се ориентират към купуване на градски жилища за да могат да си живеят тук целогодишно. Преди повечето стигаха само до моловете, сега се чува руска реч по всички квартали на Бургас, не само в Лазар. Няма лошо, винаги съм ги харесвал.

10

Waio

преди 5 години

До За Синди от СидниЕми ако една бира е 10$, нормално е да търка дивана:)