Снимка: архив, БулФото

Прихващането на насрещни задължения в сектора на енергетиката не е изключено с изрична нормативна разпоредба, е официалната позиция на EVN България по повод окончателното решение на Пловдивския административен съд за налагане на санкция от 1 млн. лева за енергийното дружество.

Още по темата
„Прихващането предпоставя наличието на две насрещни задължения на двете страни, като то се извършва с изявление от едната страна до другата и ефектът на това изявление е погасяване на двете задължения“, се казва в съобщение на дружеството.

Припомняме, че в началото на 2014 година Националната електрическа компания (НЕК) се оплака на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), че и трите електроразпределителни дружества са прихванали различни суми от насрещните си задължения с НЕК.

Процедурата е предвидена в Закона за задълженията и договорите и се използва и при различните регулаторни режими в страната, посочват още от EVN.

ДКЕВР обаче постанови, че в случая трите дружества изземват техни функции и започна процедура за отнемане на лиценза за дейността по електроснабдяване и допълнително им наложи и глоби от по 1 млн. лева. Тази позиция беше подкрепена и от Административния съд в Пловдив.

От EVN България настояват, че в случая не става въпрос за действия, които подлежат на регулиране от страна на ДКЕВР, а за гражданско-правни отношения между две равнопоставени страни.

Твърденията, че с тези действия дружеството, отговарящо за електроснабдяването на EVN, е застрашило финансовата стабилност на НЕК и е заплашило енергийната сигурност на България, имат „твърде общ характер и не са подкрепени с никакви конкретни аргументи или доказателства“.

И трите дружества обжалваха санкцията на енергийния регулатор, като делата им са на различен стадий - за Енерго Про се чака решението на втората, последна инстанция, а за ЧЕЗ - България делото е все още на първата фаза, обясни преди време председателят на ДКЕВР Светла Тодорова пред депутатите от парламентарната комисия, която наблюдава дейността на енергийния регулатор.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase