Снимка: архив, БулФото

Нарушението на "Енерго-Про" не е толкова тежко, за да му се отнеме лицензът, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова, цитирана от Агенция „Фокус“.

Отнемането на лиценз е крайна мярка и се прилага за дружества, които системно нарушават Закона за енергетиката или са нарушили сигурността на електроснабдяването, уточни Тодорова.

Още по темата
Припомняме, че в края на миналата седмица ДКЕВР съобщи, че са констатирани несъответствия между утвърдените от Комисията общи условия и тяхното прилагане от страна на „Енерго-Про Мрежи“ и „Енерго-Про Продажби“.

Проверката беше направена заради изпратените две сметки с една дата за плащане до част от клиентите на дружеството.

От съобщението на Комисията стана ясно, че дружеството не е обявило пред своите клиенти промяната на графика за отчет.

Днес Тодорова подчерта, че не е станала ясна и причината за втория отчет в началото на януари и не е състоятелно твърдението на електроразпределително дружество, че той се е наложил, "за да не бъдат разместени датите за отчет".

На базата на откритите нарушения утре на „Енерго-Про“ ще бъде връчен констативен протокол. Ако се стигне до налагане на глоба, тя ще бъде в размер на между 20 хил. и 1 млн. лева, уточни още Тодорова, цитирана от БТА.

Според нея жалбите на клиентите за получените две сметки с един падеж са 14, а проблемът е засегнал 67 хил. домакинства.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase