Президентът Росен Плевнелиев на форума във Варшава. Снимка БТА

България трябва да поеме ясни ангажименти за своята енергийна сигурност и диверсификация. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред български журналисти във Варшава.

Енергийната сигурност беше една от основните теми на форума във Варшава, посветен на 25-годишнината от демократичните промени в Централна и Източна Европа, на който присъства и президентът на САЩ Барак Обама, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Плевнелиев е категоричен, че е крайно време проектите за газовите интерконектори със съседните ни страни да се реализират, защото осъществяването им ще намали енергийната зависимост на страната ни.

Той даде примери с Полша, Хърватия и Балтийските страни, които чрез изграждането на собствени терминали за втечнен газ, ще осигуряват доставки от различни страни.
 
Българският държавен глава смята, че плаващ терминал за втечнен газ или стационарен в Гърция е работеща идея за България и региона и изрази надежда проектът да се осъществи.

По думите на Плевнелиев трябва да се ускори изграждането на газова връзка със Сърбия и с Румъния, което ще позволи свързаност с Хърватия и с Полша.

"Ето как по един много ефективен начин можем да получаваме газ от различни посоки", посочи президентът.

По думите му реализирането на газова връзка с Турция може "да реши проблема с диверсификацията" на трасетата за доставка на енергоресурси.
 
Президентът заяви още, че българските политици трябва да обяснят честно на гражданите, че в световен мащаб цените на енергията няма да се понижават. "Държавите полагат усилия да стартират национални програми за енергийна ефективност, това е пътят за решаване на проблема с високите цени на енергията генерално, които няма да спадат през следващите години. Като знаем това, трябва да помогнем на хората сметките им да намалеят чрез инвестиции в енергийна ефективност“, напомни президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase