Снимка: архив, БулФото

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е поискал от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повишение на таксата за пренос на енергия от новия ценови период - 1 юли 2014 - 30 юни 2015 година.

Ако искането бъде удовлетворено, таксата за пренос ще бъде върната на нивото от края на 2013 година - 9,74 лева, вместо сегашните 4,15 лева. Как това ще се отрази на крайната цена на тока, ще трябва да прецени енергийният регулатор.

Това съобщи по време на изслушване в енергийната комисия към парламента директорът на дружеството Шишман Чаушев.

Пред журналисти след заседанието той коментира, че исканото увеличение е мотивирано с утвърдени от комисията разходи по пренос на енергия. Той допълни, че само енергийният регулатор ще може да определи ще има ли ефект това искане върху крайната цена на електричеството. Чаушев не очаква негативно отражение върху износа, ако цената бъде увеличена.

Припомняме, че в началото на мандата си правителството предприе действия за "отпушване" на износа на електричество. Един от начините беше намаляването на таксата за пренос. Така през август таксата беше намалена значително от 36 лева на малко над 12 лева, като от нея бяха извадени добавките за зелена и кафява енергия. Те обаче не отпадат от сметките на българските потребители.

Шишман Чаушев беше на изслушване в енергийната комисия за разделянето на дейностите на ЕСО и НЕК.

Фактическото разделяне приключи в началото на февруари и дейността по пренос на енергия се изпълнява изцяло от ЕСО, лицензът за пренос на електричество на НЕК вече е отнет.

Днес стана ясно обаче, че част от финансовите отношения още не са изчистени. "Изготвя се заключителният баланс на НЕК, който ще бъде встъпителен за ЕСО. В него ще бъде включено всяко едно задължение на НЕК и дали е свързано с преноса на електричество", обясни Чаушев.

ЕСО ще поеме и пасивите, и активите от дейността. На въпрос на Investor.bg дали има план как ще бъдат покрити евентуални задължения, Чаушев коментира, че след като се види балансът, ще бъде изготвен и план за погасяванията.

"Освен задължения НЕК имат и вземания по преноса и ние ще трябва да си ги събираме", допълни той.

По време на изслушването стана ясно още, че има и два дългосрочни договора за кредит от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Директорът на НЕК Екатерина Истаткова уточни, че в момента се договаря с банките прехвърлянето на задълженията.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase