Най-малко персонал планират да наемат в строителството. Снимка: архив, Ройтерс

С приближаването на сезонната заетост се засилва търсенето на персонал от ресторантьорската и хотелиерска индустрия и земеделието, сочат данни на компанията за човешки ресурси Manpower Bulgaria.

Най-много нови кадри търсят работодателите от хотелиерството и ресторантьорството, показват резултатите от проучване на компанията сред 750 работодатели в България. Т. нар. нетна прогноза за заетостта (очакванията за наемане на персонал) през второто тримесечие отчита ръст от 33% при повишение от 14 на сто за цялата страна.

За сравнение, през първите три месеца на годината работодателите от хотелиерството и ресторантьорството са съкращавали персонал, а като цяло за страната работодателите са планирали да назначат значително по-малко персонал - нетната прогноза за заетостта тогава е била +1%.

В земеделието нетната прогноза за заетостта отчита ръст от 17%, след като през първото тримесечие се е повишила с 11 на сто. В търговията на едро и дребно е отчетено повишение от 11 на сто за второто тримесечие в сравнение с 5 на сто през първото, а в транспорта, складовете и комуникациите – с 19% спрямо 1% през първото тримесечие.

Друг сектор, където работодателите сериозно се активизират при търсенето на персонал, са финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите. Нетната прогноза за заетостта нараства с 22 на сто през второто тримесечие срещу 11% през първото.

Данните сочат още, че работодателите в Русе са с най-силни намерения да наемат персонал, следвани от работодателите в Бургас, Пловдив, Варна и София.

От всички анкетирани 750 работодатели 19 на сто заявяват, че ще наемат нови служители и работници в периода април-юни. Само 5 на сто от участниците в проучването възнамеряват да съкращават персонал.

„Русе планира да построи градска железница, която да минава през града, вместо да бъдат разкрити нови автобусни маршрути. Целта на проекта е да се свържат влаковите маршрути, които в момента преминават през града, с трите индустриални зони – Източна промишлена зона, Индустриалната зона и Индустриалния парк. Това може да обясни оптимизма сред работодателите в Русе, заедно с факта, че френският производител на автомобилни части Montupet планира да увеличи служителите си от 700 на 900 човека”, обяснява Надя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватия.

В тези индустриални зони са концентрирани най-големите инвестиции в Русе, които впоследствие са отворили 3 000 нови работни места. Това число се очаква да се увеличи, тъй като регионът продължава да привлича инвеститори. Създава се и нов завод на германската компания WITTE Automotive и се очаква там да бъдат отворени 600 нови работни места.

Във Варна пък се очаква да тръгнат проекти на стойност 1,1 милиарда лева, с които се цели трансформирането на града и развитието на туристическия му и културен потенциал. Проектите ще разкрият нови работни места, които ще осигурят възможности за заетост, а отделно се очаква да стартира и проект за борба с младежката безработица в морската ни столица - „Професионална квалификация към стабилен успех в туризма – създаване на нови работни места в GVV”. Очаква се в резултат на изпълнението му да бъдат разкрити 30 нови позиции за хора до 29-годишна възраст.

С оптимистични очаквания за заетостта са и работодателите от минното дело, производствения сектор, публичния и социален сектор. Най-малко персонал планират да наемат работодателите от строителния сектор, въпреки че скоро започва активният сезон за строителството.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase