Снимка: Dnes.bg

Очакванията, че лихвите по кредитите ще скочат като резултат от промените в законодателството, свързани с въвеждането на европейската директива за ипотечните кредити, няма да се сбъднат.

Това прогнозира изпълнителният директор на консултантската компания Кредит Център Тихомир Тошев в редовния ѝ месечен доклад за тенденциите при ипотечното кредитиране.

Дебатите около промените в регулацията на кредитната дейност в страната създават объркване и завишени очаквания у потребителите, посочва се в доклада.

Предвижданите промени са позитивни и в посока защита на потребителите, но политическото говорене, неясните послания и пресилени прогнози карат потребителите да си създават очаквания, които реално няма да се случат, смятат експертите.

Дискусиите ще поскъпнат ли кредитите, ще отпаднат ли таксите, за кои кредити ще важи и т.н. объркват потребителите и ги карат да се чувстват несигурни в кредитната си сделка”, коментира Тошев. В същото време някои банки премахнаха най-спорната такса – тази за предсрочно погасяване, още преди да са приети промените, за да отговорят на очакванията на клиентите си”, добавя той.

Според кредитните консултанти и в момента на пазара могат да се намерят кредитни продукти, които да отговорят на изискванията на клиентите за прозрачност на лихвите и липса на много и неясни такси и комисионни. Въпреки това промените в резултат на изискванията на евродирективата за ипотечните кредити ще направят пазара по-конкурентен, по-достъпен и по-нискорисков за клиентите, заключават от компанията.

Към момента други съществени тенденции на пазара на ипотечно и потребителско кредитиране не се наблюдават, посочва се още в анализа на Кредит Център. Банките удължиха зимните си промоции, а лихвите остават стабилни.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната през януари е 36 372 евро, което е сравнително добър показател за традиционно пасивния януари. Левовите кредити се превърнаха в основна валута за теглене на заем – в първия месец от 2014 година делът им е 87% от всички изтеглени.

Най-активни продължават да са кредитополучателите на възраст между 26 и 35 години. Те представляват над 52% от всички кредитополучатели през първия месец на 2014 г., сочат данните на компанията. Хората между 36 и 45 години заемат дял от 30% от всички потребители. Най-младите – тези между 18 и 25 г., представляват 8.6% от клиентите, като приблизително сходен е делът на най-възрастните – над 45-годишна възраст.

Още за ипотечното кредитиране четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase