Снимка: архив, Булфото

През миналата година у нас са били продадени 19 352 нови автомобила, което е спад с 0,3 на сто в сравнение с 2012 година, когато са били продадени едва 67 автомобила в повече.

Само за декември 2013 г. у нас са били продадени над 2000 нови коли, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

Пикът в търговията на автомобили у нас е бил през 2007 година, когато българите са купили над 55 хиляди нови коли, сочат данни на статистиката. Сегашното ниво на продадени автомобили /малко над 19 хиляди/ ни доближава до нивото на търговията с автомобили у нас преди 20 години, когато през 1992-93 г. са били продадени средно по около 19 500 нови коли.

От януари до декември м.г. на пазара на нови автомобили в ЕС са били продадени над 11 милиона и 850 хиляди нови коли, което обаче е спад в сравнение с предходната година от 1,7 на сто. През 2012 г. са били продадени малко над 12 милиона нови коли.

От страните членки на ЕС най-много автомобили през миналата година са продадени в Германия - над 3 милиона броя. Във Великобритания са продадени малко над 2 млн. броя автомобила, във Франция - около 1,8 млн. броя, в Италия - около 1,4 млн. броя, в Испания - около 700 хиляди, в Холандия - малко над 500 хиляди и др.

Най-значителен ръст в продажбата на нови коли през м.г. в рамките на ЕС е отбелязан в Естония - плюс 13 на сто. Следват Португалия - ръст от 11 на сто, Великобритания - ръст от 10,8 на сто, Полша и Унгария - ръст от около 6 на сто и др. Най-много се е свил пазарът на нови коли в Кипър - минус 35 на сто, в Холандия - минус 17 на сто, в Румъния - минус 13 на сто и др.

Страните, в които са продадени най-малко нови коли за 2013 г. са Кипър и Латвия - по около 10 хиляди. Като цяло продажбата на нови коли за миналата година бележи най-големия си спад от шест години насам и от 2003 г., когато Асоциацията на европейските производители на автомобили започва да води подобна статистика.

Автомобилната индустрия продължава да бъде от първостепенно значение за ЕС, където е концентрирано около 1/4 от световното производство на автомобили. В тази индустрия са ангажирани около 5 на сто от работещите европейци, като само в Германия делът на производството на автомобили достига около 20 на сто от цялата промишленост на страната, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase