Полина Стойкова. Снимка: Bulgaria On Air

Заради протестите имаше кратки колебания на пазарната активност. Въпреки това и въпреки кризата все още нагласите и тенденциите на пазара на ваканционни имоти са положителни, каза в предаването Investbook на телевизия Bulgaria On Air Полина Стойкова, оперативен директор в Bulgarian Properties.

Според нея от средата на миналата година е започнал нов цикъл на възход, особено при морските имоти. „Разбира се, най-силен интерес има от страна на руски купувачи. За около една година броят на сделките се е увеличил с около 20-30%.

"В Слънчев бряг и региона цените запазиха нивата си, може да се каже, че има едва забележим ръст. Разликата идва по-скоро от това, че вече се търсят повече луксозни имоти, а не непременно най-евтините“, обясни Стойкова.

Тя уточни още, че се купува предимно за собствено ползване, а не с цел инвестиция, и много голям процент от сделките се финансират с лични средства. „Покупките с инвестиционна цел в момента почти отсъстват, този модел не сработи и в други европейски страни с развит пазар на инвестиционни имоти“, обясни експертът.

„Първоначално мислехме, че ниските цени и голямото предлагане са причината този сегмент да продължава да се развива така добре. Оказва се обаче, че водеща е тръпката. Руснаците наистина харесват България. Морето е особено притегателен фактор за тях“, каза още Стойкова.

Според нея зимните курорти изостават от гледна точка на търсенето. „И тук основно интересът идва от руски граждани, но обемите са много по-малки. Цените се стабилизираха и варират около 350-400 евро за квадрат. Това е може би най-ниската цена на ваканционен имот в Европа“, каза още изпълнителният директор на Bulgarian Properties.

Коментари Напиши коментар

15

Варна

преди 7 години

повече Руснаци,повече работа,

14

SS

преди 7 години

много се кефя на такива кифли, които се пънат да ни убеждават, че видите ли, "бизнесът" с недвижими имоти (прекупвачески и паразитен) много им бил потръгнал.Ама и те самите май не си вярват...Нищо не става в тая държава. Мекерето Дянков добре ни занули

13

Калтака

преди 7 години

От 3 сделки лани на 4 таз година