Георги Ганев. Снимка: архив, Булфото

 Българските държавни политики държат хората бедни, каза в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

„Тази част от обществото, която има финансови трудности, умишлено е на това ниво и не й се позволява да забогатее“, допълни той. 

 
Според него самият факт, че държавата решава с колко и как да бъдат повишени доходите, е достатъчно доказателство. 
 
„Пенсионната система функционира също със сходна идея“, каза Ганев. Той посочи за пример и образованието в страната като способ за влияние над хората. 
 
“Масово гражданите излизат необразовани, стимулират ги да зубрят, а не да мислят. Съответно, след като се изучат, те не могат да си намерят високоплатена работа и стават зависими от това, което им даде държавата”, обясни икономистът.
 
Относно актуализацията на бюджета и аргументите на финансовото министерство, Ганев обяви, че в част от тях има резон. 
 
“Увеличаването на дефицита не е толкова лошо. Необходимо е да има буфери в случай на нужда. Друг е въпросът дали ще се изхарчат тези пари”, каза експертът. 
 
Той припомни, че предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г. 
 
Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 г. на практика обаче изчерпват одобрения лимит, уточни още Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase