Незаконните бетонови пръстени в курорта Русалка, които бяха разрушени от строителния контрол. Снимка: ДНСК

 Държавата спечели делото срещу Николай и Евгения Баневи за терен с площ 182 дка в землището на каварненското с. Свети Никола.

Съдът в Добрич призна правото на собственост на държавата, представлявана от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), върху имота. Земята е част от 300 дка залесена горска площ от държавния горски фонд, предоставена на ваканционно селище "Русалка".

Разпоредено е на ответника по делото „Паррус“ ЕООД да предаде на държавата владението върху имота.

Съдът е разгледал допълнителната експертиза за изясняването на собствеността върху имота, която беше назначена в началото на годината по искане на ответниците „Русалка тур“ ООД и „Паррус“ ЕООД, управлявани от семейство Баневи.

Те настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на „Русалка тур“. На това основание през 2009 г. фирмата е получила нотариални актове за 8 имота, сред които и спорният. Впоследствие теренът е бил продаден от „Русалка тур“ на „Паррус“.

Според ответниците правото на държавна собственост е било прекратено още през 1991 г., а имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма „ВС Русалка“, която беше приватизирана от Николай Банев в края на 90-те години.

Заключението на съда обаче е, че държавната фирма "ВС Русалка" не е имала право да управлява и стопанисва имота, а при преобразуването й в еднолично дружество имотът не е бил част от активите й.

Съдът постанови също така, че записването на имота в счетоводния баланс на „Русалка тур“ не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт съставлява невярно удостоверяване на правото на собственост.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase