Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Гърция може да изкупи обратно дълга си с капитали от приватизациите. Това обяви финансовият министър Георгиос Папаконстантину, но подчерта, че това не е "панацеята" за решаване на големите бюджетни проблеми и за излизане на страната от кризата, съобщават гръцките медии.

“Ако съберем достатъчно средства от приватизациите, можем да изкупим обратно дълга”, каза министърът пред Рийл нюз, но се въздържа да се ангажира с конкретен срок за това.

Целта на правителството в Атина е до 2015 г. да събере капитали в размер на 50 млрд. евро от приватизации.

Папаконстантину се възпротиви отново на възможността Гърция да преструктурира дълга си с мотив, че евентуално преструктуриране ще задълбочи рецесията.

Приватизациите на държавни активи бяха поискани от ЕС и МВФ, за да бъдат събрани 50 млрд. евро. Тези пари са необходими, за да може Гърция да покрие своите дългове, да ускори структурните реформи и да стабилизира финансите си.

Въпреки първоначално изразеното недоволство от искането на кредиторите, Атина се зае да набележи обектите, които ще обяви за приватизация и се очаква до 15 април те да бъдат одобрени.

Става дума за държавни предприятия, електрически и телекомуникационни компании, летища и пристанища, част от които ще бъдат продадени, а други - отдадени на концесия.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Мунчо

преди 13 години

Да им изпратим незабавно Симеон Дянков за министър, и Цецо Консултанта,известен като ЦвъЦвъ,за консултант!

15

Анонимен

преди 13 години

Така ще се оправите та ще цъфнете. Ще им продъдът островчетата за жълти стотинки после ще кажат че парите не стигат и ще им пратят надзорници от МВФ които да въдедат ограничения на разходите /пенсии, помощи, заплати/ и вдигане на данъците. Скоро ще си мечтаят да дойдат в Б-я. Ние вече минахме по тоя път и вече нема нищо за приватизиране и нищо вече не работи и ако не беше най-ниския данък в европа сега щяхме да сме още по зле.

14

;-)))))))))

преди 13 години

DA IM PRATIME KOSTOV?MOJE DA SABERI 20-TINA DOLARA IMA DOSTA ZA PRODAVANE TAM.

fallback