Снимка: БГНЕС

"Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание, както и на българските граждани, които живеят в Република Северна Македония (РСМ), е политически въпрос. Той е залегнал в различни документи, той е залегнал в декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. и ние сме длъжни да реагираме по съответния начин“. Това заяви в предаването "Защо, господин министър?" по bTV министърът на външните работи Николай Милков.

Още по темата
Той отбеляза, че темата за отношенията с България всъщност е въпрос на вътрешнополитически дебат в Република Северна Македония.

"В България до голяма степен има изграден вътрешен консенсус за това как ние да развиваме отношенията си с нашата съседка. В този смисъл аз смятам, че този въпрос не е част от вътрешната кампания и няма да бъде, включително и в предизборната кампания. Поне в никакъв случай не в степента, в която това се случва в РСМ, където един от най-острите въпроси на противопоставяне на управляващи и опозиция е именно отношенията с България", отбеляза Николай Милков.

Според него в случая с нападението над Християн Пендиков можем да се позовем на това, което прокурорът от РСМ казва в самото начало. "В първите часове след инцидента имам чувството, че там имаше известно стъписване. И веднага след това те трябваше да признаят, че това е престъпление от омраза. Самият прокурор каза, че той е бил атакуван именно като българин и защото е българин, което безспорно е престъпление от омраза. В този смисъл смятам, че бяха и изявленията на Буяр Османи, който посети София", каза Николай Милков и благодари за този жест на колегата си.

Според него обаче той релативизирал ситуацията в известен смисъл и се опитал да подели отговорността за инциденти от такъв характер, като казал, че и от двете страни на границата трябва да се прекратят престъпленията и говора на омраза. "В този смисъл това също е косвено признание, че това е престъпление от омраза, то не може да бъде друго", заяви Милков, цитиран от БТА и добави, че трябва да се изчака разследването на случая, което ще излезе със заключения.

"Имаме престъпленията срещу седалищата на клубовете, които бяха извършени, имахме атаки с огнестрелно оръжие включително. Имаме престъпления от омраза, обиди от омраза, които всеки ден се извършват и спрямо Християн Пендиков те се извършват, докато той е в болницата. Получаваше заплахи и обиди по телефона си, свързани с факта, че се чувства българин", обясни министърът на външните работи.

Той каза, че от българска страна ще бъдат предоставени данни за вероятните автори на обидите – на ниво айпи адреси, за да могат да бъдат идентифицирани. "Въпросът е, че ние се занимаваме, а от македонска страна не имало такава реакция", обясни Милков.

За момента Християн Пендиков остава тук, защото се счита, че едва ли е безопасно да се върне в РСМ.

"Когато се получат уверения, че той може да бъде в безопасност, тогава най-вероятно ще се завърне", каза още министър Николай Милков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase