Снимка: Dnes.bg, архив

Рота от състава на Ирландския кралски полк на Британската армия пристигна днес в България, за да тренира и работи съвместно с българските военни, както и други съюзници от НАТО с цел повишаване на оперативната съвместимост и споделяне на умения между нашите държави. Това съобщават от Британското посолство в София.

Обединеното кралство подкрепя усилията на България да усили отбраната си в контекста на руското нападение над Украйна, се казва в съобщението. Като близък съюзник на България, Обединеното Кралство се ангажира с нейната сигурност. Присъствието на приблизително 120 британски военнослужещи ще продължи през идните месеци, като през това време войските на Обединеното кралство ще работят заедно с 2-ра ескадрила на 2-ри Кавалерийски полк на американската армия и 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски на България.

Историята на Кралския ирландски полк датира от 1688 г. , а предшестващите го полкове са участвали в битката при Ватерло, битката при Сома и десанта в Нормандия. България е важен партньор в сферата на отбраната за Обединеното кралство и ключов съюзник в НАТО, се казва в съобщението. Двете държави вече работят заедно в редица значими области. Военното сътрудничество бе засилено след подписването на декларацията за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на Обединеното кралство и Република България през 2018 г.

В момента Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство извършват въздушни патрули над България за НАТО. Настоящото развръщане е част от продължаващия ангажимент на Обединеното кралство за развиване и укрепване на колективната отбрана и сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase