Секторът за изнесени услуги в България се оказа по-добре подготвен за преминаване към различен модел на работа по време на пандемията в сравнение с Азия и части от Европа. Изнасянето на веригите са доставки и услуги от Азия към Европа също е подпомогнало продължаващия ръст на аутсорсинг сектора. Бъдещото развитие на сектора и привличането на инвеститори ще зависи и от политическите действия, тъй като компаниите нямат доверие по отношение на съдебната система, регламент и регулации за защитата на тяхната интелектуална собственост. Това заяви Илия Кръстев, председател на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), е вфира на Bloomberg TV Bulgaria.

За 2020 г. секторът на изнесените услуги (аутсорсинг) в България формира 6.6% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната, разраствайки се в сравнение с дела от 5.5% през 2019 г. Индустрията се оценява на 3.3 млрд. евро за 2020 г.

"Очакваме към 2024 г. секторът да е към 11.2% от БВП на България. Надявам се тази прогноза да не се сбъдне - не защото се съмнявам в растежа, а защото се надявам икономиката на страната да расте като цяло с по-висок процент, отколкото виждаме в момента."

Маржовете на печалба намаляват, но това е заради инвестиции във все повече иновации, R&D, нови пазари, увеличаване на разходите за маркетинг и продажби, каза Кръстев.

"Част от компаниите преминават период на трансформация, което е засилване за по-голям скок. Не сме пазар, чийто основен начин за продажба е свързан с ниски разходи и това все повече няма да е валидно. Индустрията се преориентира към все по-качествени услуги и разработването на продукти. Няма да имаме възможност да растем със същия брой хора, който сме виждали предни години, а ще растем с увеличение на стойността."

Липсата на кадри и подходящо обучение са едни от факторите, които могат да намалят растежа на индустрията, която е отбелязала двоен ръст - и като заплати и като обороти - през последните пет години.

Подробности по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase