Снимка: БГНЕС

Как да накараш хората да се ваксинират срещу коронавирус, особено ако имат предубеждение към тях? В редица страни предлагат одобрените препарати на нетрадиционни места - от молове и стадиони до увеселителни паркове. Също така взимат и любопитни мерки за насърчаване на ваксинационния процес. От САЩ до Русия, страните започват инициатива за мотивиране на хората, които все още се колебаят. Испанският ежедневник „Ту отро диарио“ представя някои от най-любопитните инициативи:

Сладолед в студена Русия

В Русия над 9,4 милиона души вече са напълно ваксинирани, но с напредването на кампанията смятат, че най-добрият начин да насърчат населението си да се ваксинира е да получат безплатен сладолед след манипулацията.

САЩ, царе на офертите за ваксинация

Няколко щата водят инициативи, които обикалят по света. Ню Йорк непрекъснато създава нови мерки, като предлага безплатни хамбургери и пържени картофи на ваксинирани граждани. Единственото необходимо е да представите картата, която потвърждава, че сте получили дозите. Но в „Голямата ябълка“, също се ползват отстъпки за посещение на зоопарка или пътуване с метро.

За мнозина ваксинирането е повод за празнуване и американската верига „Krispy Kreme Donuts“ раздава безплатни ежедневни понички през останалата част от годината на тези, които вече са получили дозите.

Спортните събития също добавят ефект - „Yankees and Mets“ не само предлагат ваксинации в дните на състезание, но и раздават билети за спортното събитие.

Но от всички предложения златния медал държи щата Охайо. Там ще се изтегли лотария за нито повече, нито по-малко от един милион долара на седмица сред хората, които се ваксинират. Тегленето ще се провежда в продължение на четири седмици и ще има само петима победители. Сред изискванията е да са пълнолетни, да живеят в Охайо и да са получили поне първата доза.

Безплатна пица в Израел

Израел е една от страните, която убедително води в плана за ваксинация. И сред мерките са възможността да се получи безплатно приготвена храна на всеки и дори някои барове раздават пици и бира.

Таблети в Йерусалим

От своя страна в град Йерусалим се разиграват таблети сред млади хора, които заведат родителите си или друг възрастен над 50 години, за да се ваксинират.

Пари в Сърбия

В Сърбия пък обещаха по 25 евро за сложена първа или втора доза ваксина до 31 май за всички над 16 години. Парите ще се изплащат след 1 юни, обяви президентът Александър Вучич. 

Коментари Напиши коментар

57

до 53 от славянин

преди 4 седмици

''Ами защо не сметнете колко струва на държавата един 14-дневен блоничен за заболял от КОВИД плюс още да кажем два 10-дневни за карантина на членовете от семейството. Това е в случай, че няма уложнения. И колко струва ваксината. Ето мъде е изгодата.''А ти защо не си отговориш на въпроса защо 80 % от заразените по официални данни карат вируса безсимптомно, т. е. без въобще да се разболеят и най-леко от него, нали не са ваксинирани и ''нямат'' имунитет срещу него!? Въпрос с понижена трудност!

56

славянин

преди 4 седмици

Хората с нищо не можеш да ги мотивираш да си сложат тези отрови в тялото, но добитъкът можеш, даже и без пици и бургери, само като му кажеш: ''дий към ваксинариумите'' и добитъкът тръгва!

55

До Ангел

преди 4 седмици

Не ти ли прави впечатление, че само в България нищо не дават?Не просто не ти дават нищо, ами те плашат: "Ще мреш, ще те сложим в чувал, най-добрата ваксина е тази, която я има, абе ваксинирайте се с каквото ви предложат и не питайте много-много че току виж сте умрели! Няма умрял от ваксина." и прочие и прочие други небивалици!Не съм фен на Слави и не гласувам за него но в случая е прав - Няма такава държава като България, наистина!Дано случим следващите избори!