Снимка: БГНЕС

Всеки трети човек в света е изложен на земетресение. Броят на застрашените почти се е удвоил през последните 40 години. Средно земетресенията причиняват икономически загуби за около 40 милиарда долара всяка година поради унищожаването на производството и нарушаването на трафика. Ето защо знанията за сеизмичната активност сега са с по-висок приоритет от преди.

Тази седмица една от най-големите застрахователни компании в САЩ, FM Global, публикува най-изчерпателната карта на рисковите области в света. При съставянето на картата са използвани данни и модели на сеизмични опасности, разработени от Фондацията за модели на земетресения (GEM), Китайската администрация за земетресения и Американската служба за геоложки проучвания, съобщи „Ютарни лист“.

Картата показва зони, маркирани в цвят въз основа на периода на движение на почвата, причиняващо щети - на всеки 50 години, на всеки 100, 250 и 500 и повече от 500 години.

За разлика от стандартните карти на земетресения, които показват само очакваните земетресения по време на сеизмично събитие, тази карта включва данни за почвата и структурни свойства на сградите, за да покаже вероятността земетресението да повреди тези сгради.

Свойствата на почвата играят важна роля при земетресение. При движението на сеизмичните вълни през земята те се движат по-бързо през твърди скали, отколкото през мека почва. Когато тези вълни преминат от твърда към мека земя, тяхната амплитуда се увеличава и по-голямата вълна причинява по-силни вибрации на земята. Зърнестите и наситени с вода седиментни слоеве под земята могат също да доведат до втечняване на почвата по време на земетресения, а почвата обикновено е твърда и се държи като течност, което води до срутване на сградите.

Тази карта отчита и нестабилността на сградите, за да се определят рисковите зони. Сеизмолозите често изтъкват, че не земетресението убива хората, а повредените сгради. Ако сградите са проектирани в съответствие със съвременните сеизмологични правила, с подсилени конструкции, тогава рискът е много нисък, дори да има силно земетресение. От друга страна, дори малко земетресение може да причини много жертви, ако например тухлените стени на старите сгради се срутят.

Всяка година Земята удрят около 1000 силни земетресения с магнитуд над 5,5. По-голямата част от тях се срещат там, където се засичат тектонични плочи или където сегменти от земната кора се движат един до друг. Малко земетресения се случват по разломи в стабилната вътрешност на плочите.

Според тази карта някои райони на света са високорискови зони, като американските щати Калифорния, Айдахо, Невада, Ню Мексико и Юта. Там са възможни земетресения по-силни от 7 по скалата на Рихтер, тоест земетресения, които могат да оставят опустошителни последици.

Райони като Нова Зеландия, Китай, Мексико и Латинска Америка са изложени на риск, тъй като в района са разположени най-активните вулкани там където плочите се срещат или в близост до тази зона.

Що се отнася до Европа и Близкия изток, тъй като африканската плоча се придвижва на север, тя се сблъсква с европейската и азиатската плочи и по този начин създава сложни разломи и премества микроплочите около Средиземно и Червено море. С други думи Нидерландия, Франция, Швейцария, Италия и Израел са зони с висок риск.

Когато става въпрос за Индия, индийската плоча се движи на север и се сблъсква с азиатската плоча, образувайки Хималаите. Процесът на изграждане на планините генерира много земетресения и увреждане, а зоните с по-малък риск са американските федерални щати Орегон и Вашингтон.

Тайланд, Малайзия, Сингапур и Австралия, които граничат с така наречения Огнен пръстен, също са в зоните с по-нисък риск. В Европа и Близкия изток Испания, Германия, Австрия, Унгария и Обединените арабски емирства са изложени на по-малък риск от опустошителни земетресения.

Също така рискован, но не прекомерно, е районът Отава-Монреал в Канада, където в редки случаи тектоничен трус може да активира отново откритите фосилни разломи./БГНЕС

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 седмици

Неграмотни сте точно като читателите си - човек не е изложен на земетресение, а на опасност от земетресение ! трагедия ....

21

гост

преди 2 седмици

До селянинът с колелотоНо да е над 9та степен . От твоите уста в Божиите уши ! Амин !

20

11

преди 3 седмици

До Дедо ТашункоКъпе се заедно с чудовището от Лох Нес.