Снимка: БГНЕС

Движението по третокласния път Кочериново-Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки, за да се гарантират безопасността, животът и здравето на пътуващите, съобщават от Пътната агенция.

Там падна огромна скала дни след края на изграждането на подпорна стена над село Пастра. Работата на геолози и строителни специалисти продължава и днес, предаде БНР.

Според направените вчера първоначални огледи изпълнените досега укрепителни дейности са предотвратили много по-голям срутищен процес, посочват от АПИ. Днес работата на геолози и строителни специалисти продължава.

Скалата е паднала през високата над 4 метра бетонна подпорна стена, като явно се е откъртила от горната част на ската. Геолози коментират, че там има двe пукнатини в скалния масив, които при влажно време и валежи e възможно  се активизират.

Говорителят на областната дирекция на полицията в Кюстендил Катя Табачка заяви вчера, че „поради множество срутвания е затворен пътят в района на свлачището. Не се пропускат никакви пътни превозни средства и хора с изключение на специализирана техника и специалисти, които ще обезопасят участъка“, каза Табачка.

Изграждането на подпорната скала и монтираната на якостна мрежа по ската при срутището, което струва на този етап около 6 млн. лева, е само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават, коментират специалисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase