Снимка: БГНЕС

Изпълнените досега укрепителни дейности на пътя за Рилския манастир са предотвратили много по-голям срутищен процес. Това са изводите на експертите от първоначалните огледи направени днес. Утре работата на геолози и строителни специалисти продължава, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Изпълнените досега в 250-метров участък при 27-ми км на третокласния път III-107 Кочериново - Рила - Рилски манастир укрепителни дейности, които позволиха преди Коледа да се възстанови движението,  са етап от укрепителните дейности на ската.

Изградена е  укрепителна стоманобетонна /джоб/ стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло като то е подсилено с микропилоти и анкери. За укрепване, стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа.

Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ако тези дейности не са били предприети и изпълнени сега, срутищният процес е щял да бъде много по-голям, е мнението на геолозите.

Движението по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава временно ограничено в двете посоки, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите.


 

Коментари Напиши коментар

62

Родолюбец

преди 5 месеца

Трябва да се появи нов Алеко Константинов и да продължи историята за бай Ганьо Балкански,но за неговия правнук бай Бойко Методиев Бански ха,ха,ха!!!!Няма начин да няма успех книгата.

61

1

преди 5 месеца

До Свиня,дали останаха 60 милиона за строителните работи,от тях колко заминаха за рушвет,колко за чекмеджето,и са останали ,само за анкери и мрежа,но къде е онзи самохвалко,вчера се хвалеше с пътя за рилскиа манастир,днес почва ремонта му.Днес няма ли да инспектира.

60

Свиня

преди 5 месеца

айде бе...за тези 60 милиона щяха да изринат планината вместо да набиват анкери за 6 милиона и да гепат другото....