Архив:БГНЕС

Частично бедствено положение е обявено в Пещера заради излизането от коритото на река Пиздица, каза кметът на Община Пещера Йордан Младенов.

"Към момента обстановката в общината започва да се нормализира. Цял ден работиха няколко машини на територията на реката. Разширихме коритото, успяхме да го отпушим и вече водата се оттича. Следим постоянно нивото на реката. Свиках кризисен щаб и проведохме заседание във връзка с обстановката. В долния край на реката в момента нивата са по-големи. Машините до късно работиха, за да могат да направят дига и да подпомогнат разчистването на реката, за да може да се отпуши надолу“, посочи той пред "Фокус".

По думите му утре отново ще се наблюдава колко ще спадне нивото на реката, за да може коритото да бъде почистено. „От много години коритото не е чистено и в момента там има много камъни и големи коренища. Искаме да сме сигурни, че при нови валежи няма да има проблеми и водата ще може спокойно да се оттича. Обявил съм частичното бедствено положение до 16 март, но при първа възможност, когато видим, че вече няма опасност и почистим коритото на реката дотам, докъдето можем да влизаме, бедственото положение ще бъде отменено“, добави Младенов.

„Към момента не сме направили оценка на щетите. Залята е една от местните фирми в града и селскостопански земи, ливади, пасища и ниви. Днес в 14.00 часа имаше заседание на кризисния щаб. Следим нивата на реката, както и нивата на река Стара река, която идва от Батак, тъй като имаше преди време цех за производство на вар, където е една от кризисните точки. Патрулира полицейска кола, която на всеки част ходи до горе и се връща, за да видим дали няма да се покачи нивото на реката в района и дали няма да излезе от коритото си там. Имаше някъде около 40 см, при което, ако се покачи, щеше да излезе от коритото“, допълни той.

Коментари Напиши коментар

2

А

преди 11 месеца

Каква е таз река Пиздица? ТКой се подигра така с името й?))))

1

Анонимен

преди 11 месеца

Тц,тц,тц,седем месеца суша,три дена дъжд по три литра на кв.метър и вече наводнения,река Пиздица преляла,ми като управляват пиздици по места такива нефелни дъжденца са страховите.Срам.