Снимка: Pixabay

Политическите партии в България нямат вътрешни механизми, чрез които да селектират хората, които са рискови за тях. Това каза Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В развитите демокрации изграждането на един политик започва от младежките му прояви, а развитието му продължава при положение, че няма инциденти – не се облагодетелства, няма крайни залитания. Така до встъпването му в длъжност като депутат, той вече е един завършен кадър“.

Според Безлов липсата на училище за политици в България не е пречка.

"Въпросът е, че дълго време у нас новите, модерни партии постоянно се рушаха. Това е феномен на цяла Източна Европа, а по-неприятното е, че в някои страни от Стария континент има такива кризи и при старите партии“.

Ако партиите искат да запазят доверието в себе си, трябва да се опитат да намерят инструменти, с които да премахват най-големите рискове - поне тези на равнището на търпимостта на избирателите и тяхната политическа култура, коментира експертът.

Друга тема, на която Безлов се спря, е свикването на Консултативния съвет по национална сигурност на 8 април от президента Румен Радев, като темата е „Противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

"Въпросът е как точно ще се формулира темата – дали ще бъде просто едно политическо противопоставяне, или ще се търсят конкретни инструменти за решение на проблемите“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase