СНимка: БТА

От 15 януари започват проверки на трите електроразпределителни дружества, които ще приключат до 25 януари включително, каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Повод за тях са цените на тока за индустрията. Бизнесът и синдикатите вече обявиха, че те са прекалено високи и се задават фалити, съкращения на персонал и скок в цената на основни стоки.

"Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите ЕРП-та. Това, което ще бъде обект на проверка от страна на Министерството, касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла", каза още министърът.

Проверките ще са за всички, както за индустриалните, така и за битовите абонати, на случаен принцип.

Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество.

"Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук", каза Петкова.

По думите й трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали.

Нямат никакво основание твърденията, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов.

"В последните три години такива твърдения се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на ел. енергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов и уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители.

"Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase