Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед

Протестиращи направиха опит да влязат в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране и да участват в провеждащото се заседание. На него комисията обсъжда увеличаването на цената на природния газ и на водата в 26 града в страната от 1 януари. 

Недоволните поискаха техен представител да бъде допуснат за участие в заседанието, предаде БНР.

В протестната акция бе обявено, че граждани ще попречат на служителите на КЕВР да влязат на работните си места.

"Водата компанията я взима за 36 стотинки, а ни я продава за 2.68. Представяте ли си какъв грабеж в момента се извършва от тези, които са в Комисията за енергийно и водно регулиране", каза един демонстрант.

"Отворете вратата. Това е комисия на българските граждани", добави друг.

"Там трябва да влезем всички ние. Аз предлагам да влезем вътре. Трябва да влезем със сила, тъй като мирно не става. Мафия!", каза трети протестиращ.

Разчетите на КЕВР сочат, че цените на ВиК услугите трябва да се повишат с до 10 на сто, а скокът на синьото гориво да е с 3,5%.

С изключение на Кърджали, където ще има малко поевтиняване, от 1 януари 26 ВиК дружества ще продават водата на по-високи цени.

Най-голям скок е предвиден в Бургас и в София - с 10 на сто. Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от Нова година за кубик ще се плащат 3.40 лв. Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града.

За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга "пречистване на вода". В противен случай увеличението ще от 6 на сто.

Тези цени са пределните, каза председателят на регулатора Иван Иванов. "Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко", обясни той.

През следващата година може да има поскъпване на водата и в други градове в страната, където ВиК дружествата все още нямат одобрени бизнес планове, прогнозира пред БНР председателят на Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар