снимка: Ройтерс

От началото на годината до края на юни българските власти са отправили 18 искания за предоставяне на информация от Facebook, едно от които е било поискано по спешност.

Те са били за общо 23 акаунта в социалната медия. От тях Facebook е отговорила на 83%. 

Това става ясно от актуализирания доклад за прозрачността на Facebook, който разкрива как компанията се справя с неподходящото съдържание и исканията за потребителски данни от страна на правителствата, 

За първи път Facebook обяви в четвъртък отделни данни за тормоз в социалната мрежа, заявявайки, че е идентифицирала около 2,1 милиона такива постинги в услугата между април и септември, като около 15% са открити проактивно преди оплаквания на потребителите.

Сред другите забележителни актуализации са рязък ръст през първата половина на годината в исканията за цензура на руските и пакистанските власти и заявки за потребителски данни от индийските власти, показва статистиката на Facebook.

През последните две години Facebook е подложена на обстрел заради самоувереността си в разработването на инструменти за борба с екстремисткото съдържание и пропагандни операции. А американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., за да помогне на Доналд Тръмп да ги спечели, като е подкопавала доверието към кандидата на демократите Хилари Клинтън. Русия отрече всякаква намеса в изборите.

Междувременно председателят и главен изпълнителен директор на Facebook Inc Марк Зукърбърг защити реакцията си към руските намеси в най-голямата социално-медийна мрежа в света и представи нов план, насочен към задушаване на неправомерното поведение, като същевременно запази Facebook като жизненоважен център за онлайн речта, предава Bloomberg. Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase