Снимка: Булфото, архив

Сланата ще убие и чушките, и доматите, предупреди Валери Велев от Националния съюз на градинарите в Българияпред "Труд".

Още по темата
Той алармира, че има дефицит на продукцията от чушки тази година, която е с 60% по-малко спрямо 2017 г.

"С 40% по-малко площи със зеленчука са засадени тази година, а 20% от продукцията беше засегната от дъждовете и градушките", коментира Велев.

По думите му секторът страда от липсата на работна ръка, тъй като при чушките няма как да се механизира всичко, те се берат и обработват на ръка, а това оскъпява производството им. Има и проблем със субсидиите на тези земеделци, което прави отглеждането на чушки в страната ни нерентабилно.

"Зелето и салатата ще оцелеят след сланата, но другите зеленчуци – няма", допълни той.

Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) за изминалата седмица домашната лютеница ни излиза с 30% по-скъпо тази есен спрямо миналата. Цената на чушките на едро се е повишила с 30%, като стойностите им на пазара тази седмица беше 1,23 и 1,45 лв. за килограм на едро. На дребно цената не пада под 1,70 лв., дори на борсите в по-големите градове.

В сравнение през изминалата година цените са били съответно 0,94 и 1,18 лв. за килограм на едро. Междувременно и оранжерийните и вносните домати поскъпват през тази седмица с 8,6 и 11% до 2,28 и 1,60 лв. за килограм на едро.

В сравнение с 2017 г. цените са били с 32% по-ниски – по около 1,55 лв. за кг.

В сезона на зимнината корнишоните държат цена от 1,35 лв. за килограм на едро или с 14 стотинки по-скъпо за килограм, спрямо 2017 г. Цената на зелето се е повишила с 4,5% на седмична база в края на септември до 0,70 лв. за килограм на едро.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 3 години

Ако чуя че в България на нещо значимо и то с много му е паднала, а не скочила цената значи ми е време да ида на психолог, защото в България не е държава а успоредна реалност и в нея има природен закон цените многат само да растът.

14

явер

преди 3 години

Всяка година по това време сланата убива чушки и домати и все.Това е цикъла на четирите сезона.

13

В 12

преди 3 години

Оставете тези треви и храсти на тревопасните! Здравословната храна е тази за хищник, какъвто е човекът!